Salut mental infantil després de la COVID
S’acaba l’estiu, arriba el setembre, comencen les escoles i els instituts… la vida torna a començar! Enguany torna a ser un curs (escolar) diferent, amb el dubte de si es podrà fer presencialment, de si s’hauran d’enviar molts estudiants a casa o de si, per fi, podrem recuperar una mica la normalitat. El COVID no ha passat, la incertesa i el temor segueix molt present a tot arreu, i l’angoixa i el patiment derivat d’aquest fet no han desaparegut. Les dades segueixen presentant-se amb preocupació i qui més qui menys l’ha passat, o coneix algú que ho ha passat malament després d’haver-se contagiat.
Com a societat ens hem viscut vulnerables, segurament més que mai, i això pot portar algunes repercussions en la nostra salut mental, en forma d’angoixa, aprensivitat, preocupacions, etc. Els petits de la casa no els hi és aliè aquest patiment, com no ho han estat les dificultats hagudes en aquests períodes perllongats de crisi sanitària. Situacions, que per novedoses, no hem sabut com gestionar-les i sovint tampoc hem estat capaços d’e acompanyar als més petits de la casa com necessitaven. L’impacte emocional ha estat alt, i si bé en general hem estat capaços de fer-li front in situ, poc a poc i a mesura que anem tornant a la normalitat, van apareixent angoixes.
No és estrany veure nenes i nens que no es senten segurs si no porten la mascareta posada indiferentment de l’ambient en el que es trobin, o que sentin estranyesa si l’adult se la treu en presència d’ells, encara que sigui una situació segura. Com a pares cal que acompanyem als fills en aquest trànsit cap a la normalitat, ajudant-los a expressar les seves preocupacions vers als canvis que puguin estar experimentant i posant paraules quan les seves capacitats per expressar-se no siguin encara suficients. És important que no censurem els seus pensaments, ni els valorem, sinó que els escoltem i els hi poguem donar tot el suport que necessiten. Ells poden estar expressant pensaments que hem tingut en algun moment, i que com a adults hem pogut fer-los-hi front més fàcilment del que els hi és possible als nens.
Aquesta tasca també estarà reforçada a les escoles, ja que el Departament d’Educació durant aquest curs es posarà en marxa un plà per a preservar el benestar emocional de l’alumnat i vetllar per una bona salut mental. Aquest programa està pensat per a acompanyar als alumnes en els possibles entrebancs emocionals que la pandèmia hagi pogut causar. Tot i això, a casa hem de seguir atenent als petits a aquest nivell i no pensar que se n’oblidaran
Albert Sanz Iglesias
Psicòleg sanitari col. 19941